Oprichter religie

Charles Taze Russel is de sleutel persoon voor de huidige "Jehova's getuigen" , hij wordt ook wel de grondlegger genoemd van de huidige religie. Zelf was hij niet de 1ste  president van de toenmalige opgerichte religie, wel de 2de. Charles Taze Russel noemde zijn volgelingen "Bijbel studenten" een naam die tot 1931 werd gehandhaafd. Daarna heeft de 3de president Joseph Franklin Rutherford de naam verandert in de huidige "Jehova's getuigen" die wij allemaal kennen in Nederland.

Het Genootschap, nu bekend als de Jehova's Getuigen, werd opgericht door Charles Taze Russell, die in 1852 werd geboren en in Pittsburgh als fourniteller werkte. Hij werd opgevoed als een congregationalist, maar op zeventienjarige leeftijd probeerde hij een atheïst tot het christendom te bekeren en werd hij uiteindelijk bekeerd - niet tot regelrecht atheïsme, maar tot agnosticisme. Enkele jaren later ging hij naar een adventistische vergadering, kreeg te horen dat Jezus op elk moment terug zou zijn en raakte geïnteresseerd in de Bijbel. 

Het leidende licht van het Adventisme was William Miller geweest, een flamboyante prediker die voorspelde dat de wereld zou eindigen in 1843. Toen dat niet gebeurde, 'ontdekte' hij een rekenfout in zijn eschatologische berekeningen en zei hij dat het zou eindigen in 1844. Toen zijn voorspelling mislukte opnieuw, veel mensen raakten gefrustreerd en trokken zich terug uit de Adventistische beweging, maar een overblijfsel, geleid door Ellen G. White, vormde de Zevende-dags Adventkerk. 

Het was dit verminderde adventisme dat Russell beïnvloedde, die de titel "Pastor" aannam, hoewel hij de middelbare school nooit had doorstaan. In 1879 begon hij de Wachttoren - wat later bekend zou worden als de Wachttoren Bijbel en Traktaatgenootschap, het leerorgaan van de Jehova's Getuigen. In 1908 verhuisde hij zijn hoofdkwartier naar Brooklyn, waar het sindsdien is gebleven tot 2017. Nu is het hoofdkantoor in Warwick, New York.

Voordat hij zijn religieuze carrière goed op gang bracht, promootte Russell wat hij 'wondertarwe' noemde, die hij verkocht aan zestig dollar per bushel. Hij beweerde dat het vijf keer zo goed zou groeien als gewone tarwe. In feite groeide het iets minder goed dan gewone tarwe, zoals in de rechtbank werd vastgesteld toen Russell werd aangeklaagd. Later bracht hij een nep kankerbehandeling op de markt en wat hij een 'duizendjarige boon' noemde (die een kwaker heeft gezegd, kreeg waarschijnlijk die naam omdat het duizend jaar duurde om te ontkiemen). Persoonlijk denk ik dat Russel geen kennis had over landbouw en gefascineerd was alleen in wonderlijke zaken voor de toekomst.

Russel was tot aan zijn dood een zakenman met bezittingen en aandelen in zilvermijnen, metaal schroothandel en andere zaken zoals winkels. Het verhaal van de "Jehova's Getuigen"dat hij op 25 jarige leeftijd zijn gehele business had verkocht voor 300.000 USD is NIET WAAR. Russel reisde graag en ging zelfs in die tijd naar Egypte. Hij maakte een "scheppingsfilm welke door enige miljoenen werden bekeken. Hij geloofde niet in "religie"en had nooit opdracht gegeven aan Joseph Franklin Rutherford om hem op te volgen in zijn testament.

Prima websites voor meer informatie

 http://ctrussell.fr/source.htm

http://www.watchtowerinformationservice.org/doctrine-changes/will-and-testament-of-charles-taze-russell/

 

Unieke beelden Charles Taze Russel

Levende beelden van deze valse profeet en oprichter

Zijn Beweging